JUNI 2024 I STRÄNGNÄS AV LOK OCH KD
Sammanfattning
Vi i Lokalpartiet och Kristdemokraterna i Strängnäs har i år en samverkan i en gemensam Flerårsplan 2025–2027. För oss är högsta prioritet en stark och trygg kommun med en stark sammanhållning. Därför prioriterar vi en trygg och väl fungerande skola, där våra unga ges bra utbildning och stora förutsättningar att nå goda resultat.
Vi vill ha god tillgång till sjukvård, omsorg och goda förutsättningar för motion och fritidsaktiviteter. Det är grunden för hälsa och välbefinnande hos våra invånare.
Vi tror att kulturella aktiviteter, med ideella organisationer, utställningar, bibliotek och föreställningar, festivaler och aktiviteter för alla åldrar, främjar sammanhållningen och ökar tryggheten i kommunen.
Vi vill utveckla kommunen miljövänligt. Vi behöver se över kommunens infrastruktur, energiförsörjning, vatten- och avloppssystem. Genom att arbeta med återvinning, energieffektivitet och minskad klimatpåverkan, stärks miljöskydd och samhällets hållbarhet. Genom att göra hållbar utveckling till en del i kommunens ordinarie arbete, skapar vi en hållbarare kommun.
För att det ska kunna genomföras måste vi ha mätbara mål.
Strängnäs kommunala ekonomi ska vara sund, karaktäriseras av god ekonomisk hushållning och stor transparens i den ekonomiska redovisningen. Den kommunala budgeten bör vara i balans och karaktäriseras av stor försiktighet med skattemedel.
Därför föreslår vi en sänkning av kommunalskatten i Strängnäs kommun med 50 öre om året, åren 2025–2027 och med ett budgetöverskott per år på 2 %, i överensstämmelse med målet för god ekonomisk hushållning.
Vi vill styra medel från förvaltning till det kommunala kärnuppdraget; skola och omsorg.
Utvecklingen inom socialnämndens område och i vår kommunala grundskola, gör att vi lägger extra resurser på Kulturnämnden (KN), Barn- och utbildningsnämnden (BUN) och Socialnämnden (SN).
Våra beräkningar utgår ifrån budgetfördelningsmodellen (BFM) flerårsplan 2025–2027.
Vår budget för 2025
Kommunala tjänster och verksamhet ska kännetecknas av hög kvalitet. Kommunen ska stå för en trygg och välfungerande verksamhet. Därav den extra satsningen på det kommunala kärnuppdraget.
Vi stödjer den framtagna investeringsplanen.
Sammanfattning fördelning nämnder utifrån BFM: Kommunfullmäktige (KF) ram som BFM.
Nämnder med ca 1 % sänkning av ram: Kommunstyrelsen (KS) minus 2,5 miljoner kronor (mkr).
Teknik- och fritidsnämnden (TFN) minus 2,0 mkr.
Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden (MSN) minus 0,5 mkr.
Ökning av ram för nämnderna: KN budget ökas med 8 mkr.
SN budget ökas med 37 mkr.
BUN budget ökas med 75 mkr.
Fördelar och utmaningar
Fördelar:
- Närheten till Stor-Stockholm.
- Låga kommunala kostnader. Inga krisande industrier eller utanförskapsområden.
- Kommunens geografi, hög boendekvalitet.
- Intressant kommun för inflyttning, särskilt för barnfamiljer.
Utmaningar:
- Höja kvaliteten i den kommunala grundskolan.
- Osäker ekonomisk utveckling.
- Andelen äldre i befolkningen ökar.
- Öka kvaliteten i omsorgen och äldrevården.
- • Stora kostnader för kommunens nya byggen. Skuldsättningen ökar. Mätt per invånare stiger skuldsättningen till över 100.000 SEK.
- En ökande korruption och välfärdsbrott.
- Svårigheter att rekrytera och behålla kompetent arbetskraft.
Bakgrund
Pandemin innebar bl. a. omfattande statsbidrag och fleråriga kommunala överskott, vilket grundlade kommunens idag mycket goda ekonomi. De senaste årens lågkonjunktur och hög inflation har inte nämnvärt påverkat detta.
Med vissa förbehåll prognostiserar Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) en starkare konjunktur efter 2025.
Effekten av skatteunderlagets relativt snabba tillväxt, statsbidrag och att majoriteten (M + S) inte har balanserat kommunens intäkter mot dess kostnader, har gett oss dagens situation. Därför föreslår vi en skattesänkning 2025 om 50 öre, 2026 om 50 öre och även 2027 en sänkning om 50 öre. Då skulle vi efter 3 år ha ett skatteuttag på 31 kr.
Detta kan även vara en fördel att förbereda kommunen för en inte omöjlig höjning av skatten till regionen.